Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Μόλλυ Σουήνη


Πρεμιέρα έκανε χτες, 18 Οκτωβρίου 2017, η παράσταση Μόλλυ Σουήνη στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με ερμηνευτές τους Δημήτρη Γεωργιάδη, Δέσποινα Κούρτη και Αργύρη Ξάφη και σκηνοθεσία από την Ιώ Βουλγαράκη. 

Η Μόλλυ, που είναι τυφλή από τους πρώτους μήνες της ζωής της, πείθεται από τον άντρα της να υποστεί μια χειρουργική επέμβαση με σκοπό να μπορέσει ξανά να δει. Τελικά, μετά την σχετική επιτυχία της επέμβασης, βρίσκεται «εξόριστη» σε έναν κόσμο όπου αδυνατεί να υπάρξει, αφού όλη η προηγούμενη ζωή της, απ’όταν θυμάται τον εαυτό της, έχει φτιαχτεί πάνω στην τυφλότητα.

Ο Βορειοϊρλανδός Μπράιαν Φρίελ, ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς του σύγχρονου θεάτρου, εμπνευσμένος από μια αληθινή ιστορία, συνθέτει το μύθο του ιδιοφυώς μέσα από τρεις παράλληλους μονολόγους: της Μόλλυ, του άντρα της, Φρανκ, και του οφθαλμίατρου, κ. Ράις, που αναλαμβάνει το χειρουργείο. Έτσι το δράμα μάς αποκαλύπτεται σταδιακά από την σκοπιά του καθενός, αγγίζοντας με τολμηρή ειλικρίνεια και αναπάντεχο χιούμορ τις πιο σκοτεινές και πιο παράδοξες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από μια σύλληψη που τελικά ξαναφωτίζει αυτό που ονομάζουμε «υποκειμενική αφήγηση». 

Η νέα δουλειά της ομάδας ΠΥΡ αφηγείται την απλή ανθρώπινη ιστορία της Μόλλυ Σουήνη, μια αλληγορία για τον ιλιγγιώδη κίνδυνο της ουτοπικής προσδοκίας, για να μιλήσει για τον συγκινητικό αγώνα του ανθρώπου, του κάθε ένα από μας, να διατηρήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες την ταυτότητά του. 
Από το δελτίο τύπου της παράστασης
 
Σε ένα λιτό σκηνικό από πολύχρωμες κουρτίνες κάποιες από τις οποίες "συνομιλούν" με τα κοστούμια των ηθοποιών (σκηνικό - κοστούμια Μαγδαληνή Αυγερινού) και σε κάποια σημεία παίζει η Μόλλυ μαζί τους ή πηγαίνουν και"κρύβονται" πίσω τους οι δύο άντρες της ιστορίας μέσα από τους τρεις μονολόγους μας αποκαλύπτεται σταδιακά η ιστορία της Μόλλυ, ειδωμένη από την σκοπιά του καθενός. Τα μόνα υπόλοιπα αντικείμενα που χρειάζονται είναι ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα ποτήρι, ένα σημειωματάριο και μία κιθάρα. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές και από τους τρεις ηθοποιούς, ένας Αργύρης Ξάφης στο ρόλο του Φρανκ που "γυαλίζει το μάτι του" καθώς ενθουσιάζεται με το στόχο να κάνει τη γυναίκα του να ξαναβρεί το φως της ενώ και ο δόκτωρ Ράις του Δημήτρη Γεωργιάδη, που για τους δικούς του λόγους θελει το ίδιο, είναι σοβαρός και όπως θα περίμενες να είναι ένας γιατρος παρόλα τα προβλήματα στην προσωπική του ζωή. Η Δέσποινα Κούρτη στο ρόλο της τυφλής Μόλλυ αποδίδει άριστα την παιδική αφέλεια του ανθρώπου που μαθαίνει τον κόσμο για πρώτη φορά για να παραιτηθεί αμέσως μετά από την προσπάθεια. Η Ιώ Βουλγαράκη φαίνεται να επανέρχεται στις ωραίες σκηνοθετικές στιγμές της μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη Άφιξις και να πλησιάζει τον πήχυ που η ίδια ανέβασε πολύ ψηλά με τους Ληστές του Σίλλερ στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014. Το μοναδικό ίσως αρνητικό να είναι η μεγάλη διάρκεια (1 ώρα και 45 λεπτά) η οποία χτες έφτασε τις δύο ώρες λόγω του ότι δέκα λεπτά πριν από το τέλος μία κυρία στην πρώτη σειρά των καθισμάτων έπαθε επιληπτική κρίση και φυσικά αμέσως η παράσταση σταμάτησε μέχρι να συνέλθει κάπως και να αποχωρήσει.


Συντελεστές:

Μετάφραση: Αργύρης Ξάφης
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικό-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Φωτογραφίες αφίσας: Κική Παπαδοπούλου
Graphic design: Γιώργος Παντελάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Κούρτη (Μόλλυ), Αργύρης Ξάφης (Φρανκ), Δημήτρης Γεωργιάδης (Ράις)
Πληροφορίες / Κρατήσεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου